Επιχειρήσεις

Ποιος είναι ο Αλέξης Πατέλης

Ο Αλέξης Πατέλης είναι οικονομολόγος και επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Ο 50χρονος οικονομολόγος έχει λαμπρές σπουδές. Το πτυχίο είναι στα Οικονομικά και τα Μαθηματικά από το Sussex University του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό αλλά και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Θήτευσε δίπλα στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, με τον οποίο μάλιστα ολοκλήρωσε και την διατριβή του και κατάφερε να γίνει πασίγνωστος στη Νέα Υόρκη αλλά και το Λονδίνο. Στη Wall Street μάλιστα, κατάφερε εγκαίρως να προβλέψει και να εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008. Είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κινηθούν αναλόγως και ένας από τους ευνοημένους ήταν ένα από τα hedge funds του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος με μερικές κινήσεις κέρδισε εκατομμύρια.

Πριν μερικούς μήνες και κατέχοντας ήδη θέση συμβούλου δίπλα στον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Πατέλης δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά τόσο για τον ομοφυλοφιλία όσο και για την συμβίωση με τον σύντροφό του. Το επανέλαβε  πάλι, λίγο καιρό αργότερα λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν τρεις ανοιχτά γκέι άντρες στα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνητικού μηχανισμού ενώ ένιωσε ξανά την ανάγκη να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία σε συνέντευξή του στην φημερίδα «Παραπολιτικά».

Πάντως με μια τόσο αξιοθάυμαστη ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική διαδρομή, θα περίμενε κανείς βέβαια να είναι αρκετά πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε πιο πρόσφατη συνέντευξη του στο ImpacTalk ο ίδιος ανέφερε:

«Το διδακτορικό είναι κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι μόνο προβλήματα δημιούργησε στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό καθότι κρίθηκε εξαιρετικά αχρείαστη και άστοχη την στιγμή που κανείς δεν αμφιβάλλει για το γεγονός ότι ο Αλέξης Πατέλης είναι επαρκέστατος τεχνοκρατικά για την θέση που κατέχει ή ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά προωθώντας μεγάλες επενδύσεις.

Η κριτική που έγινε σε αυτή την άστοχη δήλωση είναι ότι κάθε δημόσιος αξιωματούχος πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός για τα όσα λέει σε δημόσιο βήμα. Είναι απλή επιταγή που απορρέει από το αξίωμα που αναλαμβάνει ελεύθερα. Να μην λέει όλα όσα σκέφτεται. Αν δεν μπορεί να το πράξει, είναι μάλλον ακατάλληλος για πολιτικός. Και οφείλει επίσης, να τοποθετείται προεχόντως για θέματα της εξειδίκευσής του και όχι για τις γενικές κοσμοθεωρητικές του απόψεις ιδίως όταν δεν είναι αιρετός.