Μόδα ήταν και πέρασε. Η μόδα των “τεχνοκρατών” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ένα μοντέλο που επιχείρησε να δοκιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την νίκη της 7ης Ιουλίου, εισάγοντας έτσι μια πρωτότυπη μορφή διακυβέρνησης για τη χώρα.
Ίσως μια ακόμη επιταγή που όλοι οι πολίτες μεταξύ τους συζητούσαν και πίστευαν ότι θα φέρει αποτελέσματα, τελικά επιχείρησε να εξαργυρώσει ο Κ. Μητσοτάκης. Πλέον έχοντας διανύσει σχεδόν το μισό της απόστασης προς τις κάλπες, είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω μας και να δούμε τι πραγματικά καταφέραμε.
Αν και η αρχική σκέψη του Πρωθυπουργού για το νέο μοντέλο -με την είσοδο αρκετών τεχνοκρατών στην Κυβέρνηση- θεωρητικά θα έλυνε τα παρασκηνικά ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις μεταξύ υπουργών – υφυπουργών εντούτοις φαίνεται να καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος.
Το εγχείρημα του Κ. Μητσοτάκη ήταν ένα ρίσκο το οποίο παραμένει ως έχει. Είδαμε να περνούν το κατόφωλι του Μεγάρου Μαξίμου μια σειρά από ονόματα όπως οι Άκης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αντώνης Διαμαντάρης, Γιώργος Ζαββός, Δόμνα Μιχαηλίδου και Αλέξης Πατέλης εσχάτως ως σύμβουλος του ΠΘ στο οικονομικό του επιτελείο.
Αν όλα αυτά τα ονόματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή αυτός είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα κανείς από τους παραπάνω δεν θα εκλέγονταν με σταυρό. Οι περισσότεροι από την λίστα των εξωκοινοβουλευτικών της Κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι ανέλαβαν αυτή την ευθύνη μόνο και μόνο για να γίνει η δουλειά ενώ τον τελευταίο χρόνο τους βλέπουμε στην μία περιοδεία μετά την άλλη, την ίδια στιγμή που μάλιστα έχουν αναπτύξει αρκετά στενές σχέσεις με τις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Στο εσωτερικό της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναβρασμός για αυτό. Και με το δίκιο τους φυσικά. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που εκλέχθηκαν με σταυρό δεν αξιοποιήθηκαν και την ίδια στιγμή το Μαξίμου τους καλεί να βγαίνουν μπροστά και να μαζέυουν τα ασυμάζευτα των “τεχνοκρατών”.
Από την μία ο Διαμαντάρης που είχε τις προϋποθέσεις αλλά δεν είχε το πτυχίο και αποχώρησε, από την άλλη ο Αλέξης Πατέλης που δεν θα προσλάμβανε κάποιον με διδακτορικό αλλά δεν αισθάνεται την ανάγκη να αποχωρήσει γιατί σου λέει “ξέρετε κύριοι να, δεν είμαι και πολιτικός”.
Κάποιος θα πρέπει να κάνει ένα φροντιστήριο σε αυτούς τους ανθρώπους. Να καταλάβουν ότι τα όσα λένε ή τα όσα πράττουν φουσκώνουν τον λογαριασμό. Έναν λογαριασμό που στο τέλος θα τον πληρώσουν τόσο οι βουλευτές όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νεά Δημοκρατία δεν είναι ο κύριος Πατέλης. Ούτε ο κύριος Σκέρτσος. Ούτε η κυρία Μιχαηλίδου.