Πολιτική

Οι “κρυφές” δημοσκοπήσεις που βγάζουν πρώτο…το ΠΑΣΟΚ

Στη μάχη των εντυπώσεων περνάει η εσωκομματική διαδικασία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο δημοσκοπήσεις με εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.

Στη δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε το διάστημα 23 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, η Φώφη Γεννηματά επί του συνόλου του εκλογικού σώματος καταγράφει ισχυρό προβάδισμα με 29%, έναντι των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι συγκεντρώ- νουν 20% και 12,7% αντίστοιχα. Στην ίδια δημοσκόπηση το 6,9% επιθυμεί κάποιο άλλο πρόσωπο στην ηγεσία του Κινήματος, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 30,4% δεν παίρνει θέση.

Το στοιχείο της δημοσκόπησης που δείχνουν με νόημα από το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά είναι το υψηλό ποσοστό αποδοχής που απο- λαμβάνει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό 56,7%, ο Ανδρέας Λοβέρδος 24,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 15,9%.

Δεν περνάει απαρατήρητο, πάντως, ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 40,3% ζητά την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ΠΑΣΟΚ. Προτού ακόμη όμως «καθίσει η σκόνη» της δημοσκό- πησης της MRB, μια νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία.

To the point για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής» δίνει προ- βάδισμα στον Ανδρέα Λοβέρδο και βγάζει «ντέρμπι» αναμέτρη- σης στην τελική ευθεία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το δείγμα της έρευνας αντλήθηκε από ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. και διενερ- γήθηκε από 14 έως 22 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρ- δος προηγείται με ποσοστό 33,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 32,5%, στην τρίτη θέση είναι η Φώφη Γεννηματά με 16,6% και ακο- λουθούν οι Χάρης Καστανίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 3,8%. Συντριπτικό είναι το ποσοστό (72%) που θέλει επαναφο- ρά του ΠΑΣΟΚ, ένα θέμα που έχει «σημαία» στην προεκλογική του καμπάνια ο Ανδρέας Λοβέρδος.