Η επιθετική ωστόσο και αρνητική κατά βάση τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στις διερευνητικές με την Τουρκία μόνο ανέφελη δεν ήταν. Ενόχλησε με βεβαιότητα το Μαξίμου και τα σχόλια που ακολούθησαν προκάλεσαν την αντίδραση του άλλοτε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εξέφρασαν με διάφορους τρόπους οι φίλοι του.
Ορισμένοι εξ αυτών προσπάθησαν να διευκρινίσουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επ’ ουδενί δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες που πιθανώς να ευνοήσουν τη διεκδίκηση του κ. Τσίπρα. Επίσης ενδιαφέρον έχουν τα μηνύματα που μεταφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία διευκρινίζεται, προς άρση παρεξηγήσεων, ότι δεν υπάρχει ώσμωση μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών», παρότι συγκλίνουν οι δύο ομάδες στο θέμα του προπαρασκευαζόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου. Και μαζί οι ίδιοι κύκλοι μετέδωσαν ότι «δεν ισχύουν οι διαδόσεις περί μη υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές».
Οπως και αν έχει πάντως, η εποχή, μέσα στην περιπλοκή της, βγάζει διάφορα. Για παράδειγμα, πολλοί έσπευσαν να δώσουν διαστάσεις αμιγώς πολιτικές στην αρθρογραφία του Γιώργου Σουφλιά για το θέμα της εγκατάστασης αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων. Ξεχνούν ωστόσο ότι ο Γιώργος Σουφλιάς διετέλεσε υπουργός Παιδείας σε περίοδο μεγάλης αναταραχής και ήταν από εκείνους που επιχείρησαν σημαντικές αλλαγές. Εχει, με άλλα λόγια, γνώση και ενδιαφέρον, δικαιούται διά να ομιλεί για όλα αυτά