Πολιτική

Για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο του Μαξίμου ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πάμε να κάνουμε ένα σύντομο briefing. Τσάρος της οικονομίας είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτός έχει μέχρι ώρας -τουλάχιστον- τα κλειδιά στην οικονομία. Επελέγη από τον Πρωθυπουργό να διαχειριστεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και ήταν από τα λίγα πρόσωπα που γνώριζαν ότι θα αναλάβει αυτή την θέση, πολύ πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά και την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου.

Εσχάτως κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση των τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με τα διαδοχικά κλεισίματα για την οικονομία. Οι αποφάσεις αυτές για τα διαδοχικά lockdown δεν αποτέλεσαν επιλογή του Υπουργού.

Θα σκεφτεί κανείς “μα καλά ο κορωνοϊός είναι παγκόσμιο φαινόμενο” ή το αυθαίρετο “μα όλες οι χώρες αυτό κάνουν”. Ναι, ασφαλώς και ο κορωνοϊός αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Tα διαδοχικά lockdown όμως όχι. Είναι πολιτική επιλογή και στην Ελλάδα την απόφαση αυτή την πήρε ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου.

Στο πολιτικό παρασκήνιο κανένας δεν κάνει λόγο για το γεγονός ότι ο Σταϊκούρας τρέχει να μαζέψει τα ασυμάζευτα “άλλων”. Κανείς δεν βγήκε να πει ότι με δικές του επιλογές και πρωτοβουλίες κρατήθηκε όρθια η εστίαση ή ότι τουλάχιστον ο ίδιος προσπάθησε να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομία, που προήλθαν από «πρωτοβουλίες» άλλων.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα βλέπουμε μια μαζική επίθεση προς το πρόσωπό του Χρήστου Σταϊκούρα, από τα γνωστά φίλοκυβερνητικά sites. Βρήκαν μάλιστα την ευκαιρία να του χρεώσουν μέχρι και τις καθυστερήσεις για την επένδυση στο “ελληνικό” αφήνωντας έξω από τα πυρά τους τον αρμόδιο Υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τον Σταϊκούρα θα τον “φάνε” στην γωνία, όχι γιατί δεν επιτελεί ορθά το έργο που του ανατέθηκε αλλά γιατί φαίνεται πως έχει κλείσει την πόρτα του στις παράλογες απαιτήσεις και ρουσφέτια που του ζητάει το Μαξίμου.

Εξάλλου είναι γνωστή η τακτική που ακολουθούν στο Μαξίμου και με άλλους υπουργούς, βουλευτές ή συνεργάτες. Όποιος δεν ακολουθεί τις εντολές καίγεται, όπως και κάηκε ο Θεοδωρικάκος και ο Βρούτσης.