Πολιτική

«Γαλάζιες» εκλογές και ανανέωση

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών βρίσκεται και η ΝΔ το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος και θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή. Η έως τώρα διαδικασία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των επιτελών της Πειραιώς, καθώς σε μια περίοδο που δεν είναι φορτισμένη πολιτικά και δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό διακύβευμα, οι εγγραφές των μελών έχουν φτάσει τις 134.802.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές τις εγγραφές, το 24%, δηλαδή οι 32.352, έχουν γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το 22%, ήτοι 29.656, είναι μέλη ηλικίας έως 35 ετών. Το στοιχείο, ωστόσο, στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση το κομματικό επιτελείο είναι ότι το 26% των εγγραφών αφορά μέλη που δεν είχαν ποτέ ξανά καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για 35.048 πολίτες, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ανανέωση υπάρχει και στους υποψήφιους προέδρους, καθώς το 64% θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα και το 36% διεκδικεί την επανεκλογή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόεδροι ΔΕΕΠ (παλιές ΝΟΔΕ) θα ανανεωθούν τελικά σε ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και άνω ή πέριξ του 50%.